USA, Costa Rica

 

2014. – Gyújtó Ádám beszámolója

A 2014-es évben első hosszabb repülőutunk az Egyesült Államokba majd Costa-Ricába vezetett. Amerikán belül, Florida, West Palm Beach volt a célállomás, ahol egy egyhetes felkészülés várt ránk a Palm Beach Atlantic University termében. A körülmények nagyon profik voltak, nem hiába az NCAA játékosok felkészültsége, minden megadatik nekik, és csak a játékra, fejlődésre kell koncentrálniuk. A felkészülés végén a PBA Sailfish NCAA II. divíziós mérkőzésén fel is léptünk, illetve másnap az egyetemistáknak tartottunk egy nyílt napot, ahol bárki kipróbálhatta a trambulint, akrobatikát, zsákolást és a kosárlabda freestyle művészetét.

Costa Rica-ban több kisebb eseményen vettünk részt, rengeteg média szereplséünk volt, illetve egyéb szokatlan foglalkozásokat is bevettek a programunkba, csakhogy párat említsünk: Egyik bemutatónk után, kosárlabda mérkőzést játszottunk egy helyi, másodosztályú csapattal, akik frissen nyerték meg a ligát és készülnek az elsőosztályú szereplésre. Szoros meccsen ugyan, de egy ponttal nyertek a hazaiak.

Egyik napunkat a Costa Rica-i gyermekkórházban töltöttük, ahol jártuk a betegszobákat és a várókat, mosolyt csalva a beteg gyerekek és szüleik arcára. Talán az egyik legszívszorítóbb mégis legkedvesebb része munkásságunknak egy-egy ilyen pillanat. Különböző freestyle és zsonglőr trükkökkel szórakoztattuk a kicsiket, akik kérdés nélkül a leghálásabb közönség voltak.

A legnagyobb fellépésünk egy plázában volt, ahol egy négyemeletes közönségsereg gyűlt össze. A show után biztonsági őrök segítségével tudtuk csak elhagyni a helyszínt, ami elég jó visszajelzés volt az előadás és a szórakoztatás minőségére. Konkrétan szétszedtek volna minket a fanok egy aláírásért vagy egy mezért.

Ottlétünk alatt több szabadidős program is belefért időnkbe, a legkedvesebb emlék mégis az Irazu vulkán megmászása és látogatása volt. Tudtuk, hogy nagy kiváltság és magyar ember nem mindennap jár vulkánon. Érdekesség, hogy amikor John F. Kennedy, USA elnök leszállt Costa Rica-ba, 1963 március 13-án, a húsz évnyi csendet megtörve, kitört az Irazu, utoljára.