WFBA Summer Camp 2015

2015 augusztusában került megrendezésre a történelem első nemzetközi kosárlabda freestyle tábora Barcelonában. Ahogy minden kezdet nehéz ez most sem volt másképp – habár fél éven át szervezte áldozatos munkával a két főszervező, Evolution és Showcase, sajnos mindössze 6 tanulni vágyó résztvevő tudott részt venni ezen a nem mindennapi eseményen. Ez azért volt érdekes mert a „tanáraink” száma viszont 5 volt – tehát igazán családias volt a hangulat. Nem is akárkik – azt hiszem joggal mondhatom, hogy a műfaj legnagyobb nevei: Bavo, Kamikaze, Lorenzo és a már említett két szervező, Evo és Showcase. Aki számára nem lennének ismerősek ezek a nevek, Bavoról annyit kell tudni, hogy túlzás nélkül ő csinálja a világ legnehezebb trükkjeit,a japán Kamikazénak van messze a legjobb stílusa és úgynevezett flowja, Lorenzo az olaszországi akrobatikus kosárlabda csapat, a Da Move, vezetője és alapítója, akinél nem hordott a hátán jobb speakert a föld, Evolutionről csak annyit, hogy napi 8 órát edz és szinte sohasem hibázik fellépésen, Showcase pedig, amint a neve is mutatja, igazi közönségkedvenc.

Én Kamikaze miatt mentem :D Nekem ő a példaképem, ami a freestylet illeti. Évek óta az ő trükkjeit próbálom megtanulni, illetve ha lehet, továbbfejleszteni. Óriási élmény barátként megismerkedni valakivel, akit odáig csak videókon láttam. Pár pontban összefoglalnám amit ez alatt az egy hét alatt tanultam tőle, azokat a hasznos tanácsokat, amiket minden freestyleos megszívlelhet ha fejlődni akar:

- minden nap kell gyakorolni, ha csak fél órát, akkor fél órát. Rengeteget jelent.

- különböző típusú zenékre kell freestyle-ozni. Minden zene mást hoz ki az emberből.

- eleinte nyugodtan másolj másokat. 4-5 évnek is el kell telnie mire kifejlődik a saját stílusod.

- az apró részleteknek nagy jelentősége van. A mozdulatokat le kell tisztítani.

- éjfélkor a legjobb a gyakorolni

Fél év telt el ezóta. Amennyire lehet próbálom megvalósítani ezeket az elveket a gyakorlatban és azt kell hogy mondjam, hogy valóban működnek.

A tábor alatt voltak délelőtti edzéseink, amiken valamelyik tanár tanított nekünk valamit a saját repertoárjából – így két nap alatt összeállítottunk egy kisebb bemutatót, amivel aztán Barcelona legszebb szabadtéri helyein felléptünk. Persze két nap alatt nem lehet túl nagyot alkotni, de azért jól szórakoztunk, meg remélhetőleg a közönség is. Ennél színvonalasabb volt az, amikor különböző helyeken, teljesen random sorrendben, tanárainkat is beleértve mindenki megmutatta, hogy mit tud – ezt jammalésnek hívják. Jó volt, mert a városnézés összefonódott a folyamatos freestyle-ozással, ami ezáltal sokkal élménydúsabbá vált. Akármerre jártunk, képesek voltunk kitalálni valami kihívást, játékot.

 

Azt hiszem életem egyik legjobb hete volt. Idén pedig ha minden igaz kis hazánkban várható a folytatás – ha minden jól megy a történelem második nemzetközi freestyle tábora Debrecenben lesz. ;)